Tvorba webových stránek a eShopůZaložit webové stránky nebo eShop

Kakaduové

Druhy Kakaduovitých papoušku: 

 

Kakadu bílý

 

Kakadu brýlový

Kakadu černý

Kakadu goffinův

Kakadu havraní

Kakadu hnědohlavý

 

Kakadu inka

 

Kakadu molucký

Kakadu naholící

Kakadu palmový

Kakadu přilbový

Kakadu růžový

Kakadu šalomounský

Kakadu tenkozobý

 

Kakadu žlutočečelatý

 

Kakadu žlutolící

                 
                      Kakadu bílý
Kakadu bílý  je velký papoušek z čeledi kakaduovitých. Kakadu bílý patří mezi silně ohrožené druhy papoušků, zejména jako následek nelegálních odchytů a ničení životního prostoru. Proto je zařazen do seznamu CITES.Dorůstá 50-60 cm.Velikost kroužku 12 mm.Žije 30 let a v dobré péči i 70 let.Míva 500-630 g.Žije v Jižní Asie, Indonézie.
 
Zbarvení:
je celý bílý, pouze spodní strana křídel a ocasu má žlutý nádech.   oči: černé.                                                                                                 zobák: šedý.                                                                                               nohy: šedé.
 
Popis:
Kakadu bílý je celý bílý, pouze spodní strana křídel a ocasu má žlutý nádech. Chocholka je široká, vztyčitelná podle nálady ptáka, zobák je mohutný a černý, oční okruží lehce namodralé, duhovka černá, nohy tmavě šedé. Samičku lze od samce rozlišit podle červenohnědší oční duhovky a menšího vzrůstu. 
 
 
Potrava:

Potrava je převážně rostlinná, zejména semena a plody, nepohrdne však také hmyzem. V zajetí krmíme směsí zrnin nebo speciálními granulemi pro velké papoušky. Každý den bychom rovněž měli podávat nakrájené čerstvé ovoce či zeleninu. Z ostatních potravin lze nabídnout piškot, vařenou nesolenou rýži či těstoviny nebo vařené vejce. Vhodné jsou i čerstvé větve ovocných stromů k okusování.

Rozmnožování:

Kakadu bílý hnízdí v dutinách, samice snáší 2-3 vejce na kterých sedí 27-28 dní. Mláďata vylétají přibližně 80. den. V zajetí patří kakadu bílý mezi často chované druhy a daří se i odchov mláďat. V období hnízdění však tento papoušek může být velmi agresivní, a to jak vůči chovateli, tak i vůči svému partnerovi.

 

Život v přírodě:

Většinou se zdržují v párech nebo v malých skupinkách čítajících od tří do deseti ptáků. Žijí v tropických pralesech, v krajině s bujnou vegetací a s vysokými srážkami do nadmořské výšky 600 m.n.m.

 

Kakadu bílý jako domácí společník :

Spolu s kakadu moluckým je kakadu bílý považován za nejpřítulnějšího z papoušků. Odtud plyne i jeho obliba mezi chovateli. Ochočený kakadu bílý si ke svému majiteli vytváří silné citové pouto – někdy tak silné, že jej považuje za svého plnohodnotného partnera. Takový pták od chovatele vyžaduje neustálou pozornost a fyzický kontakt v podobě hlazení, čechrání peříček a jiných důvěrností.

Kakadu bílý je velmi inteligentní a učenlivý pták, který se spolehlivě naučí řadu akrobatických a komických kousků. Schopnost napodobovat slova u něj sice není tak výrazná jako u žaka nebo amazoňanů, avšak jsou známi i jedinci disponující rejstříkem několika desítek slov. Tento papoušek se vyznačuje i značnou dávkou mechanické obratnosti, díky níž se naučí otevírat i velmi důmyslné systémy zavírání klecí. Svým zobákem však také dokáže napáchat značné škody, neboť velmi rád oklovává dřevěné předměty, nábytek nevyjímaje. Proto je třeba poskytnout mu dostatek dřevěných hraček, jejichž ničením se zabaví. Hračky také tomuto aktivnímu papouškovi pomohou zahnat nudu, která jinak může dlouhodobě vést k vyškubávání peří.

Kakadu bílého není těžké si oblíbit pro jeho veselou povahu a téměř dětskou příchylnost k majiteli. Je třeba ovšem vědět, že se jedná o jednoho z nejnáročnějších papoušků na chov v domácích podmínkách. Především je to pták velice hlučný. Jeho hlasité vřeštění nezadrží ani ty nejsilnější zdi obydlí, a proto majiteli hrozí stížnosti sousedů, zvlášť je-li kakadu chován v bytě. Hlukem se několikrát za den projevují i spokojení kakaduové; ovšem u kakaduů trpících nudou nebo nedostatkem pozornosti se neustálý vřískot může stát nepřekonatelným problémem pro všechny členy domácnosti. Následkem často bývá prodej papouška novému majiteli nebo jeho odložení do záchytného centra, kde se však jeho traumata mohou ještě prohloubit.

Dalším problémem u kakadua bílého je změna jeho povahy v průběhu dospívání. Mládě tohoto papouška často upoutá budoucího majitele svou roztomilostí a zdánlivou bezbranností, avšak kolem druhého roku věku se jeho chování může začít radikálně měnit ve značně agresivní. Tito robustní ptáci s mohutným zobákem mohou pak člověku způsobit i vážná zranění. Velmi problematický je pak chov kakadu bílého v domácnosti s malými dětmi; tito papoušci nejsou vůči dětem příliš tolerantní a mohou je v žárlivosti napadat. Jako konkurenci mohou však vnímat i další dospělé členy rodiny, před kterými se snaží svého majitele  bránit.

Úspěšný chov kakadu bílého tedy vyžaduje ze strany majitele značnou dávku trpělivosti, velké množství času (rozhodně se nejedná o papouška vhodného pro plně zaměstnané majitele) a rovněž poskytnutí odpovídajících chovných podmínek, především co nejprostornější klece a pokud možno i ptačího stromu s hračkami. Dále je záhodno papouška nějakým způsobem cvičit , aby se předešlo nežádoucímu chování jako je klování či útoky na ostatní členy rodiny.

Jsou-li kakadu bílému splněny jeho materiální i citové nároky, jedná se o jednoho z nejvěrnějších, nejoddanějších a nejpřítulnějších domácích mazlíčků, jakého si lze jen představit. Přesto se najdou odborníci kteří tvrdí, že velcí kakaduové by se v klecích neměli chovat vůbec; skutečné spokojenosti prý mohou dosáhnout jen ve volné přírodě nebo v prostorných venkovních voliérách.

 

Hnízdění:

samice snáší 2 vejce

mláďata se líhnou za 28 dnů
 
 
  

 

 

                                  

 

                        Kakadu inka

 Kakadu inka je velký papoušek z čeledi kakaduovitých.

Patří mezi středně velké druhy kakaduů. Svrchu je celý čistě bílý, spodní stranu těla a obličej má světle růžový, na chocholce se objevuje i červené a žluté zbarvení.

Obývá suché a polosuché biotopy ve vnitrozemí australského kontinentu.Velikost kroužku 11mm.Dorůsta 35-40 cm.Mívá 350-400 g.Žije až 50 let.Vyskytuje se v Australii.

 

Zbarvení:                                                  

hlava:růžová.                                                                                                                                                           chocholka: bílá se žlutou a červenou skvrnou.       oči: s hnědou duhovkou.                                                prsa a břicho:růžové                                                  zobák:bílý                                                                   nohy:šedé                                                                       křídla a ocas:bílý. 

 

 

Život v přírodě:                                                                                                                                   žije v suchých a polosuchých částech vnitrozemní Austrálie, většinou v párech nebo malých skupinkách.

 

 

Potrava:                                                                                                                                                                    
směs pro velké papoušky, semena, ovoce a zelenina, vařená rýže, tvaroh, kousky neslaného sýra, piškoty, větvičky k okusování.
 

 

 

Chov:                                                                                                                              jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele.                                                                      

 

Hnízdění:                                                                                                                                               samice snáší 2 – 4 vejce.                                                                                                                       mláďata se líhnou za 27-28 dnů.                                                                                                         hnízdo opouštějí po 8 týdnech.

 

  

 

 

                            Kakadu palmový

Celé opeření černé s šedo-zeleným nádechem. Líce mají masovou barvu. Na hlavě má stejně jako ostatní kakaduové chocholku. Obě pohlaví zbarvena stejně, samice má akorát kratší zobák. Dorůstá 60-70 cm. Věčinou snáši jen 1 vejce.Velikost kroužku 16mm.Mívá kolem 700-1000 g.Vyskytuje se v Poloostrov Kap York v severní Austrálii, Aruské ostrovy, Nová Guinea s přilehlými ostrovy..Jako potravu mají nejrači míchanou směs pro papoušky Kakadu.
 
 
Život v přírodě:
Areál přirozeného výskytu zasahuje na území Nové Guiney a severního Queenslandu. Žije především v pralesech v nadmořské výšce okolo 1300m, kde vytváří skupiny o 2-3 jedincích. Živí se palmovými ořechy, různými semeny a druhy ovoce, pupeny, atd…Hnízdí poměrně vysoko v dutinách stromů. Narozdíl od ostatních kakadu není hlučný. Řadí se mezi kriticky ohrožené druhy- CITES I. Dožívá se až 50 let.
 
 
 
 
Početní stav v Evropě a chov:
Kakadu palmový se vzácně dováží, poprvé tomu bylo v roce 1860 do zoo v Amsterodamu. Při dovozu byl problém s uvykáním na novou stravu. Odchovy se daří minimálně a pouze ve speciálních odchovných stanicích, kde jsou stanovena přísná hygienická opatření a celé prostředí je sterilizováno, tím se zabrání průchodu patogenních bakterií a virů. O návštěvě jedné takové stanice pohovořil Rudolf Vít ve článku: Zajímavosti z chovu kakadu palmového, rád bych vám z něj něco citoval, ale s autorem bohužel nejsem momentálně v kontaktu a tak nemůžu bez dovolení publikovat úryvky jeho článku. Beztak vám povím některé zajímavosti z jeho chovu. Po velmi intenzivním toku samce klade samička vždy!! pouze jedno podlouhlé vejce, na kterém sedí 31-35 dní, informace o etologii ještě nejsou zcela ustálené, i přestože je jejich odchov v zajetí bedlivě sledován. Ve většině případů je v zajetí praktikován umělý odchov a to hlavně proto, že nejsme schopni nabídnout optimální stravu pro krmící rodiče. K úplné soběstačnosti potřebují mladí kakaduové palmoví minimálně 8 měsíců. Jak už bylo zmíněno chov těchto papoušků je velmi problematický ale pokud vím správně, tak v ČR již byl zaznamenám odchov těchto ptáků.

Poddruhy:
Zatím jsou známé poddruhy: aterrimus, goliath a stenolophus.

   

 

Kakadu žlutolící                         

Kakadu žlutolící je papoušek z čeledi kakaduovitých. Kakadu žlutolící patří ve své domovině mezi kriticky ohrožené druhy ptáků a je zařazen do seznamu kriticky ohrožených druhů CITES.Kroužek o veliksti 10cm.Dorůstá 35-40 cm.Většinou stojí 25 000 Kč.Mívá 300-400 g.Kakadu žlutolící je zbarven většinou bíle, má pouze žlutou spodní stranu křídel a ocasu, výraznou žlutou skvrnu na líci a žlutou chocholku, kterou při vzrušení vztyčí a může ji ohnout dopředu. Zobák je černý a nohy šedé. Samci mají tmavější oči než samice. V zajetí se dožívá až 40 let.

 Areál rozšíření:  

Kakadu žlutolící žije v jihovýchodní Asii zejména na ostrovech Indonésie (Molucké ostrovy), kde žijí ve světlých lesích a na plantážích. Při odpočinku se často shromažďuje větší počet ptáků.

Potrava:

Potrava je rostlinná, tvoří ji zejména semena, ořechy, bobule, ovoce.

Rozmnožování:

Samice snáší 2-3 vejce do stromové dutiny. Sedí na nich oba rodiče asi 28 dní a mláďata vylétají po 70.

 

Výskyt:
Obývá Indonéské ostrovy Celebes, Buton, Malé Sundy a Flores, vysazen i v Singapuru. Žije v deštných lesích i otevřené krajině. Sdružuje se do velkých hejn, které se vyznačují charakteristickými hlasitými projevy. Časně z rána se přilétají nakrmit na banánovníkové a kukuřičné plantáže. Živí se také různými bobulemi, ořechy, hmyzem, výhonky a květy blahovičníku. Hnízdit začíná na podzim vysoko v dutinách stromů.
Skoro všechny poddruhy jsou ohroženy vyhubením a na některých ostrovech se již vůbec nevyskytují. Jedním z důvodů je špatný stav životního prostředí (např.: přeměna lesů v zemědělskou půdu) a samozřejmě ilegální odchyt ptáků.

 

Chov:
Díky své otužilosti je ideálním papouškem pro venkovní voliéru. V dnešní době je u nás hojně zastoupen a je docíleno i odchovů. Ptáky umisťujeme do voliéry s proletem alespoň 5 m, výška a šířka zhruba 2 m. Začátku hnízdění předchází tok, kdy ptáci se vztyčenými chocholkami provádí snubní tanec při kterém sameček pokyvuje razantně hlavou a vydává vábivé zvuky. Nejvhodnější pro chov je kmenová budka o min. průměru 40 cm a výšce 70 cm (i více). Vletový otvor si rozšíří dle vlastní potřeby. Snáší 2-3 čistě bílá vejce. Inkubace trvá kolem 25 dnů. V sezení na snůšce se samice se samcem střídají. Mláďata opouštějí budku asi ve věku 2 měsíců. Někdy se vracejí do budky na přenocování. Rodiče je dokrmují další 4 týdny, než se mladí úplně osamostatní.

 

Potrava:
Krmíme podobně jako u ostatních druhů kakadu směsí různých semen. Podáváme proso, rýži, pšenici, oves, lesknici, kukuřici v různém stádiu zralosti a směs oříšků. Rádi berou bobuloviny jako jeřabiny a šípky. Doplňujeme různým ovocem, zeleninou, zeleným krmením, piškotem. V době hnízdění přidáváme naklíčené zrní, vaječnou míchanici, máčené bílé pečivo. Krmivo obohacujeme o vitamíny a minerály pro lepší zdravotní stav papoušků.

Poddruhy:

  • Kakadu žlutolící sulaweský  - velikost 33 cm.
  • Kakadu žlutolící ostrovní - velikost 33 cm.
  • Kakadu žlutolící velký  - velikost 40 cm.
  • Kakadu žlutolící sumbský - velikost 38 cm.

 

                        

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                               

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist